Första veckan med #Healmetoo

Vanliga reaktioner på första veckans vägledda meditation


E-terapin #Healmetoo är byggd för att bidra till att läka de känslomässiga såren efter sexuella övergrepp, den kan passa alla som haft anledning att skriva metoo. Har det rört sig om en enstaka våldtäkt eller övergrepp så brukar de första två, tre veckornas meditationer möjligen upplevas som lite röriga (eftersom det är flera ljudspår som spelas parallellt). När man sedan slappnar av och slutar försöka hålla reda på rösterna blir det ganska vilsamt och det är lätt hänt att man somnar till meditationen. En deltagare beskriver sin upplevelse:  ”Nu har jag lyssnat på den första meditationen varje dag denna vecka. Det har gått bra, även om systemet blivit stressat vissa dagar av rösterna som går fram och tillbaka och de dubbla ljudspåren. Det är som att hjärnan inte vet vad den ska lyssna till, och varifrån ljudet ska komma…

Jag känner mig stärkt efter denna vecka och har fått flera bra insikter om min uppväxt under denna vecka, det gör mig mycket gott. Har också drömt en massa de senaste nätterna. Alla de stressituationer som jag upplever i mitt liv har avhandlats. Tyvärr kommer jag inte ihåg detaljer när jag vaknar.”


Människor som varit utsatta för kontinuerliga sexuella övergrepp under en längre tid eller om en person har varit utsatt för någon enstaka våldtäkt men kontinuerligt har blivit starkt kritiserad av sina närmsta medmänniskor (föräldrar, vårdnadshavare, andra viktiga personer) finner ofta att redan första veckans vägledda meditation skapar stark oro.


I dessa fall handlar det om att självkänslan är kraftigt skadad av det man varit med om. Första veckans vägledda meditation är konstruerad på ett sätt som gör att den bygger upp självkänslan. Om personen som lyssnar på första veckans meditation har en svag självkänsla, en känsla av att inte vara lika mycket värd som andra människor, så blir det tufft att lyssna. Jag fick följande beskrivning av en av kvinnorna som jobbat med #Healmetoo:  ”Första gången jag lyssnade kändes det som att jag drev in och ut ur något slags medvetande hela tiden. Andra gången, igår, fick jag panikkänslor och ville bara slita ut lurarna. Gjorde dock inte det. Det kröp i hela kroppen, hettade i huden och fick som små kramper. I slutet av meditationen bröt jag ihop och grät. Blev även illamående och fick sedan svårt att sova. Blev otroligt provocerad av det som sades.”


Mitt svar till den kvinnan blev: ”Om redan första sessionen är jobbig för dig så har du förmodligen en djupgående övertygelse om att du inte är värdefull. Ditt system kommer att försöka få dig att låta bli att lyssna eftersom, om du lyssnar, så kommer du att bli tvungen att ompröva din emotionella övertygelse om att du är värdelös. Våra hjärnor är lata, när vi väl har lärt oss någonting så vill hjärnan och egot gärna upprätthålla status quo. Din kropp och ditt ego gör nu kraftigt motstånd mot att börja tro på att du är värdefull!!! Ju större motstånd desto viktigare att du lyssnar vidare om du vill må bättre.”


Vanans makt är stor. Om vi är vana vid att se ned på oss själva, för att andra har nedvärderat oss under lång tid, så är det tryggt att ha kvar den föreställningen. Ofta börjar det med att personer som varit viktiga för oss i vår barndom nedvärderat oss och talat om att vi varit för små eller att vi inte klarar av olika saker. Om vi hört negativa uttalanden om oss själva frekvent så är det fullt naturligt att ta över de tankarna. Man kan säga att vi redan i barndomen kan ”adoptera” elaka och nedvärderande tankar om oss själva. Vi tror på dem eftersom personer som vi trott på, och haft förtroende för har uttalat dem. Det är invant och känns bekvämt att stanna kvar i känslan av att jag är mindre värd än andra, att det jag känner och tycker är betydelselöst och att andra människor är viktigare än jag.


När en person som är van vid att vara nedvärderad börjar lyssna till sina egna tankar så blir det tydligt vilka vuxna förebilder som funnits. Om tankarna som tänks präglas av funderingar av typen:


”vad dum jag är”, ”det där klarar jag inte av”, ”jag kommer att göra bort mig”, ”det är ingen idé”, ”om jag testar så går det åt skogen”, ”alla andra är smartare än jag”, ”Jag kommer aldrig att lyckas”, ”vad ska andra säga”, ”alla kommer att skratta åt mig”, ”de kommer att tycka att jag är korkad”, ”alla andra är snyggare än jag”, ”ingen kommer att gilla mig”, ”det där borde jag ha gjort bättre”, ”alla andra hade klarat det där bättre än jag”, ”jag kommer inte att få vara med”, ”alla andra är bättre än jag”, ”ingen tycker om mig”, ”jag är ensam”, ”om jag inte ställer upp på det där (som jag egentligen inte vill) så kommer jag inte att få vara med”


med flera självdestruktiva tankar så kommer första veckans vägledda meditation att upplevas som tuff eftersom den ifrågasätter de invanda tankemönstren. När vi kan avslöja för oss själva vad vi tycker och tänker om oss själva och inser hur elaka vi är mot oss själva är det lättare att besluta sig för att ”så här vill jag inte se på mig själv” och att fullfölja meditationerna enligt schemat som bygger på att man ska lyssna på en meditation om dagen och att varje meditation behöver höras minst sju dagar i rad innan man går över till nästa meditation.
Relaterade Artiklar