Resulterar övergrepp i ofrivillig självdestruktivitet?

Hur jobbigt kan det vara att omvända självdestruktiva tankar som bottnar i sexuella övergrepp eller kränkningar under uppväxten? Ordentligt jobbigt, säger de som varit utsatta för återkommande övergrepp. Ganska tufft svarar de som varit utsatta för enstaka våldtäkter men som i övrigt har en god självkänsla.


Det är viktigt att du som varit utsatt för övergrepp förstår att det inte är en dans på rosor att ta sig igenom E-terapin för att läka de känslomässiga såren efter sexuella övergrepp. Jag och mina kollegor som arbetar med den här problematiken vill verkligen inte att du köper E-terapin om du inte har beslutat dig för att avsätta 30-40 minuter per dag för att lyssna på de vägledda meditationerna som ingår i E-terapin. Du behöver avsätta den tiden under tio veckor i sträck. Om det händer saker som gör att du inte får till det någon dag eller några dagar så finns det så klart möjlighet att reparera detta, men det innebär oftast att perioden som du behöver göra E-terapierna förlängs. Instruktioner om hur långt i programmet du behöver backa för att få full tillgång till alla fördelar som följer med att vara uthållig framgår i instruktionerna till E-terapin när du köpt den.


Följande är ett typiskt uttryck för hur det brukar kännas att ta sig igenom E-terapin:  ”Tack för ditt mail. När jag hade fått ett svar på mitt förra mail där jag uttryckte min oro över vilka tankar som kommer upp till ytan när jag lyssnar på meditationerna i #Healmeoo blev jag lugn. Jag vill gärna ta bättre hand om mig själv från och med nu, även om det sitter många gamla vanor och mönster i min kropp som stretar emot just det. Jag tänker att den stress och rädsla jag utsattes för som barn på något sätt fastnat i min hjärna och kropp.


Det blir så tydligt när jag lyssnar på #Healmetoo att det är oerhört svårt för mig att förändra mina tankar om mig själv och att de tidigt etablerade sanningarna om att jag inte är värd något och behöver slita ihjäl mig för att ens få finnas till sitter så självklart fast i mitt system.


Det känns sorgligt att återigen bli uppmärksam på hur stark mitt självförakt är, att det tar energi att lära om och att jag behöver vara noga med att ta hand om mig själv, eftersom det inte kommer automatiskt till mig. Det är väldigt bra att du säger i de första vägledda meditationerna att det kan komma att kosta energi att lära om, så att jag också är medveten om det. Det blir så tydligt för mig att det är enklare för min hjärna att köra vidare i de där gamla upptrampade spåren, och att det kommer kännas obekvämt och ovant att välja ett nytt sätt. Men oj så nödvändigt det är, att välja ett nytt sätt att ta hand om mig själv på. Jag blir lite rädd när jag tänker vidare på hur jag ska ta hand om mig själv bättre. Är det bra för mig att vara kvar i den relation jag är i idag? Ska jag stanna eller behöver jag lämna för att klara av att visa mig själv respekt? Det är som att när jag börjar rucka på invanda mönster blir hela min livssituation plötsligt ifrågasatt av mig själv och det blir nästan för stort att tänka på.”


När jag får mail med formuleringar av den typ som jag återger ovan brukar jag antingen besvara dem själv eller frågan om avsändaren vill ha stöd av en terapeut som själv gått haft med sig trauman som grundats i sexuella övergrepp i bagaget och som gått igenom #healmetoo och upplever en stark positiv förändring. Ofta har jag även tillgång till elever som går någon av Lifecaps utbildningar med kognitiv (KBT) inriktning och som själva gjort #healmetoo och som kan fungera som stöd och bollplank utan ersättning för att det ger dem en möjlighet att öva på sin kommande roll som terapeut. Maila oss till info@lifecap.se på Lifecap och ställ frågan om vi har någon elev som vill leda dig genom någon av våra E-terapier.


Relaterade Artiklar